Konserveringsmiddel

Ein av dei tinga eg har brukt mykje tid på sidan eg byrja med Rein hudpleie er å lære meir om ulike konserveringsmiddel. Her er det mykje rart! Dette er eit stort område, og svært komplisert. Dei fleste har vel høyrt om parabener, og prøver å unngå desse. Det som då skjer er at industrien kjem opp med nye middel som i nokre tilfelle er verre, men det tar såpass lang tid før alle skjøner at det også er farlig. Så når det står uten parabener på produkt som tidlegare har hatt det i ingredienslista så finn du heilt sikkert noko slikt som phenoxyetanol, etylhexylglyserin, phenoxyglyserin og sikkert mange andre i tillegg.

Grunnen til at det er nødvendig med konserveringsmiddel i mykje hudpleieprodukt er at vatn gir bakterier og muggsoppar kjempegode forhold. Veldig mange av dei vanlige hudpleieprodukta består av mykje vatn. Når store mengder skal lagas, og distribueras utover eit stort område så må det også halde seg lenge. Her har småprodusenter som meg nokre fordeler, me lager små porsjoner og får det raskt ut til kundane våre. Då er det vanligvis ikkje nødvendig med slike konserveringsmiddel. Eg prøvar i tillegg å unngå vatn så godt som eg kan, eg vil heller lage konsentrerte produkt.

Hormonforstyrrande stoff virkar inn på hormonsystema våre med å etterlikna, hemma eller auke verknaden av hormon i kroppen. Små born er mest følsomme, og dei hormonforstyrrande stoffa kan føre til dårligare fruktbarheit, misdannelsar på kjønnsorgan, og bryst- og testikkelkreft. I nyare tid har slike stoff også blitt sett i samanheng med atferdsproble, diabetes og overvekt.

Dei vanligste brukt i hudpleie/kosmetikk:

:: Paraben

Alle paraben står på EUs kandidatliste for hormonforstyrrande stoff i kategori 1. Det betyr at alle paraben har vist hormonforstyrrande effekter i minst eitt dyreforsøk. Hormonforstyrrende stoffer vert og mistenkte for å kunne påvirke fruktbarheit, kjønnsutvikling og læringsevne. Hormonforstyrrande stoff er også sett i samanheng med enkelte former for kreft.

:: Phenoxyetanol/phenoxyglyserin

Blir brukt både til duft og som konservering. Dette middelet er mykje brukt der det står parabenfritt på framsida av flaska! Forskning viser at dette stoffet påvirker fruktbarheit, kan irritere huda, dyreforsøk viser skader på nervesystemet. Ofte brukt i hudpleie for baby og barn.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

I tillegg til å sjå på det enkelte konserveringmiddelet og kva det gjer så er det to andre viktige ting å tenke på:

:: det er lite forsking på den såkalla «coctaileffekten», viss du bruker 5 ulike produkt på kroppen din kvar dag og alle desse inneheld eit eller fleire konserveringsmiddel, kva er den samla effekten? Mange av konserveringsmidla vert absorbert av huda, og verdiane kan bygge seg opp over tid då midla ikkje vert brotne ned. Det er reglar for kor høg konsentrasjon ulike produkt kan ha av kvart middel, men det er ikkje forska på korleis det blir når du brukar fleire produkt i lag. Då får du kanskje mangedobla den konsentrasjon som mundighetene reknar for å vere trygt (dette gjeld også for ein del av Grønn hverdag sine testar).

:: mange av desse kjemikaliene er ikkje nedbrytbare, og både produksjonen og utsleppa av desse har stor påverknad på naturen rundt oss, spesielt på dyreliv i vatn.